Kinderwens

Nee, wees gerust. Ik heb die nog steeds niet. Het gaat om de wensen van kinderen.

Dit weekend vierden mijn zwager, zijn zoon en zijn dochter tegelijk hun verjaardag. En dan is er die eeuwige vraag: wat moet ik ze nu weer geven… Ik heb al moeite met het bedenken van cadeaus voor mezelf. Alles wat ik wil heb ik, of al gekocht, of is zodanig aan de prijs dat de potentiële gevers mij voor gek zullen verklaren.

Ik moet dus iets halen voor mijn nichtje van vijf. Wezenloos sta ik in de winkel te staren naar één grofstoffelijke vibratie van rrroze. De ene nietszeggende pop naast de andere pluizige knuffelding. Wat, in vredesnaam, zou zo’n meisje willen hebben.

Guus is, zoals met de meeste volwassenen, relatief makkelijk. Loop een willekeurige slijterij binnen, pak blindelings iets uit een schap, en dat zit wel snor. Bij mijn neefje Okke kan ik mij ook nog wel iets voorstellen. Een auto met echte geluiden, om cool langs de meisjes te kunnen cruisen. Een Bart Smit-overlevingsmes komt ook nog wel van pas om je vriendjes tot de orde te roepen. Maar voor mijn nichtje iets te bedenken, voor mij een schier onmogelijke opgave.

Überhaupt liggen er nog een veel diepere vragen ten grondslag bij een cadeau voor een kind. Ga ik gewoon een main stream cadeau geven en meedoen met de maatschappelijke opgelegde conventies. Of ga ik daar van afwijken, het kind leren dat er meer is dan hun eigen kleine wereldje. En wat is dan de implicatie van mijn keuze. Bij de HEMA kun je doe-dozen kopen, die de creativiteit en natuurlijke nieuwsgierigheid stimuleren. Stel nou dat ik een natuur-verkenningssetje -wat ik zelf vroeger graag gekregen zou hebben- zou geven. Plant ik hiermee een kiem voor een briljante, gepassioneerde bioloog; de opvolger van Midas Dekkers. Of verdoem ik hem/haar tot een kleurloos, flets bestaan als biologieleraar* in een slechte school, want oom Louis wilde zo graag dat ik ‘iets’ met natuur moest gaan doen.

Uiteindelijk is het toch de veilige, rolpatroon bevestigende, pre-fab keuze van de commercie geworden. Een klein meisje van ongeveer dezelde leeftijd wees haar vader heel enthousiast naar een Barbiepop, “die, die wil ik”. Dus snel de pop voor haar weggegrist en de winkel uit gerend. Daar wasik mooi vanaf.
Dus Noortje, het spijt me dat ik zo jouw cadeau moest kiezen. Om het goed te maken mag je over 10-11 jaar een keer gaan shoppen met mijn credit card. Tot die zul je het hiermee moeten doen.

 

* Deze zin was bedoeld als een miserabele poging tot humor. En absoluut niet om leraren tegen het zere been te schoppen. Integendeel. Ik heb mateloos respect voor hen en vind dat zij en hun vakgebied, zwaar ondergewaardeerd worden.

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt door ons niet gedeeld.Verplichte velden worden aangeduid met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.